2015/05/19

Mä olen tyhmä / sä olet tyhmä / mulla on diagnoosi

Mitä tehdä kun olo itsensä kanssa on lähes sietämätön? Kun aamulla ensimmäiseksi purskahtaa itkuun ja mieliala vain laskee päivän edetessä. On jossain niin kaukana oman mielensä sisällä, että todellisuus hämärtyy. Viime päivät on vaan kadonneet jonnekin, enkä pysty olemaan muiden seurassa.
Kävin eilen illalla kääntymässä päivystyksessäkin, mutten löytänyt sanoja kuvaamaan mielialaa ja tuntemuksia, joten ohje oli että kotiin, lääkkeet ja nukkumaan paha olo pois. Eipä lähtenyt, joten tässä yhä kärsitään suht' neuvottomana.

Olen käynyt läpi erilaisia ahdistuksenhallinta- ja tietoisen läsnäolon harjoituksia. Yksinään näitä on vähän vaikea toteuttaa, kun keskittyminen ei meinaa riittää ja olo on levoton. Jotain on kuitenkin yritettävä, itsensä vahingoittaminen on viimeinen vaihtoehto.

Keräsin alle keinoja, joita voi soveltaa kotioloissa, ja joista itse koen hyötyneeni edes vähän:

1. Hengitysharjoitukset. Hengitä syvään nenän kautta sisään ja suun kautta ulos, toinen käsi rintalastan ja toinen vatsan päällä. Myös vatsan päällä olevan käden pitäisi kohoilla ylös-alas, jolloin hengitys menee palleaan asti.

2. Poimi lause tai sana. Toistele (laula) mielesi tuottamia negatiivisia väitteitä ja sanoja, kunnes ne kadottavat merkityksensä. "Mä olen tyhmä" alkaa kuulostaa tyhmältä kun sitä toistaa parikymmentä kertaa jonkin lastenlaulun sävelellä.

3. Kirjoittaminen. Kirjoita ajatuksia ylös, jotta saat purettua sekamelskaa päässäsi. Yritä tunnistaa ahdistavia ajatuksia ja siirtää ne pois mielestäsi.

4. Venyttely. Rauhalliseen venyttely lisää itsetietoisuutta ja kehotuntemuksia.

5. Lemmikit. Rapsuta koiraa, juttele kissalle, ota marsu syliin tai katsele kun yli-innokas hamsteri putoaa juoksupyörästään.

6. Musiikki. Kuuntele tai tuota itse. Angstibiiseissä vellominen kuitenkin vain pahentaa oloa.

7. Ympäristön tarkkailu. Vie huomio pois itsestäsi ja tarkkaile vaikka puupinnan tai kankaiden kuvioita, etsi asunnosta eri muotoja, materiaaleja, värejä ja niiden sävyjä, valoja ja varjoja, laseista peilautuvia heijastuksia. Keskity yksityiskohtiin.

8. Kehu ulkonäköäsi. Seiso peilin edessä ja vakuuta itsellesi olevasi kaunis ja kelpaavasi juuri tuollaisena. Etsi itsestäsi ainakin yksi asia, josta pidät. Edes se pikkurillin kynsi, jota et ole hermostuksissasi pureskellut pilalle.

Olisiko teillä toimivia vinkkejä, joilla olette saaneet helpotettua tai edes siirrettyä vaikeaa oloa?

10 kommenttia:

 1. Voisitko tehdä mobiiliversion tästä blogistasi niin olisi helpompi lukea? :) Zemppii sulle!!

  VastaaPoista
 2. Itsellä kun oli oikein pahoja oloja, niin terapeuttini neuvoi käyttämään TIP-taitoja. En tiedä oletko kuullut niistä, mutta tässä ainakin yksi sivu johon on listattu hyvin mekanismeja, jolla ahdistus laantuu ainakin joksikin aikaa. Itselle näistä on ollut todella paljon hyötyä, joten kannattaa ainakin kokeilla.

  http://nukenpaivat.blogspot.fi/2013/09/ahdingonsietotaitoja-seka.html

  Jaksamisia !!!

  VastaaPoista
 3. Jos on taipumusta itsetuhoisuuteen tai huomio pitää kääntää ahdistuksesta jonnekkin muualle, niin itse käytän näitä keinoja: a) Pidän jääpalaa kädessäni niin, että kipua alkaa tuntua. b) 'Rätsäyttelen' kuminauhaa ranteessani niin kauan kun vain suinkin pystyn ja mahdollisesti ahdistus loppuu, koska kipu. c) Piirrän paperille, miltä olotilani tuntuu. Piirrustus voi olla vaan sekasorto. Käytännössä pelkkiä värejä ympäri paperia. Kuten esim. mustaa hemmetisti kuvaamaan ahdistusta ja tummansinistä kuvaamaan masennusta jne. Värit saa tietenkin valita itse. Minulla oli vielä joitain muitakin keinoja, mutta valitettavasti en juuri niitä muista. Ensimmäiset kaksi ovat ehkä vähän liian HC, kun aiheuttavat kipua, mutta ainakaan jälkiä ei jää.

  VastaaPoista
 4. Voisitko hyödyntää näissä kohdin valokuvausta? Mainitsit joskus roskien kuvaamisen, vaikka sitten niitä, tai ihan mitä vain mieleen tulee. Itsellä meri ja meren läheisyydessä oleminen on keskittymiskyvyn puuttuessa parhaita paikkoja, jotenkin se liike. Toisaalta joskus on niinkin, ettei vain ole mitään the konstia, silloin on vain yritettävä muistaa, ettei kukaan kuole ahdistukseen, tunne ei tapa, vaikka se helvettiä onkin.
  Parempaa odotellessa, ja hieno kuulla, että uskaltauduit päivystykseen! Olisiko hyvä ottaa sinne joku mukaan, koska... no, se nyt on mitä on.

  VastaaPoista
 5. Hyviä vinkkejä ! Hengitys on varsinkin todella tärkeä ja musiikki itselle :)

  VastaaPoista
 6. http://www.trefinland.fi/

  <3

  VastaaPoista
 7. Tosi hyviä vinkkejä! Itellä toi ahdistuksen sietäminen on ehkö vaikein osuus paranemisessa. Mutta tärkeintä on muistaa että ahdistus ei voi kuolla, toisin kun syömishäiriöön. Kirjoittaminen on ainakin itellä toimiva tapa purkaa pahaa oloa. Piirtäminen tai muu luova auttaa kans. Syömisen jälkeiseen ahdistukseen mulla toimii ehkä parhaiten joku aktiivinen tekeminen, mikä vie ajatukset muualle. Se voi olla melkein vaan: kotitöitä, vaatekaapin järjestäminen, kynsien lakkaaminen, rauhallinen kävelylenkki... Sitten kun on päässyt pahimman ahdistuksen yli voi kokeilla noita hengitys ja rentoutus harjoituksia. Heti ruuan jälkeen olo on usein liian ahdistunut ja levoton, jotta pystyisi keskittymään tietoineen läsnäoloon ja rentoutumiseen.

  Tsemppiä! Ja muista että ahdistus menee aina lopulta ohi tai ainakin helpottaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siis ahdistukseen ei voi kuolla :'D ahdistus sen sijaan kuolee kyllä, kun sen uskaltaa kohdata.

   Poista
 8. Niin tuttuja fiiliksiä ja tuntemuksia! Ja mäkin kovasti kaipailisin jotain (terveitä ja hyviä) ahdistuksenhallintakeinoja ettei aina tarttisi turvautua niihin totuttuihin huonoihin tapoihin :(

  Tsemppiä Noora <3

  VastaaPoista